Stress

Af en toe een beetje stress ervaren, is goed voor ons. Het helpt ons om alert te zijn en goed te presteren in uitdagende situaties. Word je langdurig blootgesteld aan stressvolle situaties zonder dat je tijd hebt om te herstellen, dan slaat gezonde stress om in ongezonde chronische stress. Balans is heel belangrijk, na spanning moet er voldoende ontspanning zijn om je systeem weer te herstellen.

Door chronische stress kunnen er fysieke en mentale klachten optreden, denk aan vermoeidheid, gebrek aan focus, hoofdpijn, buikklachten, slaapproblemen en een versnelde ademhaling. Het is belangrijk om goed naar deze signalen te luisteren, op tijd terug te schakelen en aandacht te geven aan herstel. Wij helpen je bij het herkennen van de signalen, aanpakken van de oorzaak en de balans terug te vinden.

Lees meer

Energie

Iedereen voelt zich weleens moe na een lange werkdag of intense sportactiviteit. Vermoeidheid is een signaal van je lichaam dat je behoefte hebt aan een vorm van herstel. Soms houdt de vermoeidheid langer aan en heb je moeite de dag door te komen, dan kan het zijn dat er meer aan de hand is.

Zo kan ziekte of herstel na een ziekte leiden tot uitputting of een algemeen gebrek aan energie. Als jij dagelijks weinig energie hebt, kun je daar wat aan doen. Wij helpen je met het vinden van de oorzaak van jouw vermoeidheidsklachten en het herstellen van jouw energieniveau.

Lees meer

Ademhaling

Ademhalen doen we over het algemeen zonder erbij stil te staan. Het lijkt een vanzelfsprekend gegeven, maar zonder dat je het weet kan je te snel, oppervlakkig of te hoog ademen. Een goede ademhaling is essentieel voor onze gezondheid. Hoe adem jij nu? Zit je ademhaling in je buik of in je borst? Adem je snel of langzaam? Hou je de adem vaak onbewust vast?

Onderzoek toont aan dat zelfs de kleinste aanpassingen aan onze ademhaling lichamelijk herstel kan versnellen, energie kan laten toenemen en slaapkwaliteit kan verbeteren. Ademhalingsoefeningen zijn een hele mooie manier om je stress-systeem te reguleren.

Lees meer

Slaap

Tijdens het slapen, rusten we uit en herstellen zowel lichaam als geest. Toch heeft iedereen weleens last van een verstoorde nachtrust. Je slaapt moeilijk in, wordt geregeld wakker en staat vermoeid op. Vaak merk je dat de volgende dag: je bent minder scherp, hebt een slechte focus en bent hongerig. Op z’n tijd kan dat geen kwaad, maar als je langdurig slecht slaapt kan dat je opbreken in het dagelijks leven. Slecht slapen wordt gekenmerkt door onvoldoende of juist teveel uren slaap en/of een slechte slaapkwaliteit.

Een goede slaapkwaliteit is essentieel voor een goede algehele gezondheid. Bij topsporters wordt gezegd: winnen doe je in je slaap. Gelukkig zijn de meeste slaapproblemen heel goed te verhelpen. Wij helpen je met vinden van de juiste aanpassingen in jouw slaapritueel en het terugvinden van een onbezorgde nachtrust.

Lees meer

Voeding

Een gezond eetpatroon vergroot de kans dat je op een gezonde manier oud wordt. Maar wat gezonde voeding is, is heel persoonlijk. Wat voor de één gezien wordt als gezond, kan bij de ander een ontstekingsreactie in het lichaam triggeren. Daarom is het goed om naar je lichaam te leren luisteren en steeds beter te herkennen wat goed is voor jou.

Minder vaak eten, goed kauwen en gevarieerde voeding draagt sowieso bij aan jouw welzijn. Een gezond eetpatroon is onder andere rijk aan groente, fruit, ongezouten noten, water en volkoren producten. Wij helpen je om je voedingspatroon stap voor stap aan te passen en gezonder te leven.

Lees meer

Beweging

Bewegen helpt om stress te verminderen, je bloeddruk te verlagen, beter te slapen, je gewicht op peil te houden en je geheugen te verbeteren. Daarnaast verkleint het de kans op hersenaandoeningen, hart- en vaatziekten en kanker. Ons lichaam is een goed georganiseerd systeem en beweging heeft invloed op alle betrokken biologische organen en systemen. In de meest directe zin zijn dat natuurlijk de spieren en botten, het bewegingsapparaat.

Om het bewegingsapparaat van energie te voorzien zijn onder andere hart, bloedvaten en longen actief. Alles heeft zijn eigen wonderlijke werking en is perfect op elkaar afgestemd. Wij onderzoeken met jou welke stappen jij kunt zetten voor een gezonder lichaam en hoe beweging hier aan kan bijdragen.

Lees meer

Met welk thema wil jij aan de slag?

Boek gratis kennismaking