De connectie tussen vakantie en welzijn: waarom vrij nemen goed voor je is
- 1 okt ‘23
- Stress
- Redactie OpenUp Medical


In de drukte en gejaagdheid van onze hectische levens lijkt een vakantie soms eerder op een luxegoed dan een noodzaak. Maar de waarheid ligt iets anders. Onderzoek toont aan dat op vakantie gaan een essentieel ingrediënt is voor een goed welzijn. De vraag is: hoe zit dat precies? En hoe gebruik je die kracht van een paar dagen of weken vrij?
Ook al is het voor een paar dagen, vakantie nemen komt je humeur, welzijn en productiviteit ten goede. De connectie tussen vakantie en zowel je fysieke als mentale welzijn is sterker dan je denkt.
Hoe vakantie je welzijn beïnvloedt
Mensen die regelmatig op vakantie gaan, hebben een beter welzijn. Zo, dat is eruit. Jouw vakantie is meer dan een leuke pauze van je werkende leven. Het heeft de kracht om stress te verlagen, stimuleert een positievere kijk op het leven geeft je motivatie en creativiteit een boost.
Fun fact: uit onderzoek blijkt dat de positieve psychologische effecten van een vakantie zelfs tot een maand na thuiskomst kunnen aanhouden.
1. Vakantie vermindert stress
Eén van de belangrijkste voordelen van een vakantie is het vermogen om je stressniveau te verminderen. Chronische stress heeft een negatieve invloed op zowel je mentale als fysieke welzijn. Het maakt je bijvoorbeeld angstig of verdrietig.
Een vakantie helpt je om los te komen van alle werkgerelateerde druk en dagelijkse verantwoordelijkheden, waardoor je geest tot rust komt en kan opladen.
Onderzoeken tonen aan dat vakantie je stresslevels aanzienlijk vermindert en je algehele welzijn verbetert. De boel de boel laten is effectiever dan je denkt. Met allerlei voordelen voor je welzijn op de lange termijn.
2. Vakantie verbetert je humeur en geluksgevoel
Een pauze nemen van je werk verhoogt geluksgevoelens en verbetert je humeur. Onderzoek toont aan dat mensen die recent op vakantie zijn geweest meer positieve emoties ervaren en meer voldoening uit het leven halen.
Niet gek, als je je bedenkt dat je op vakantie vaak meer dingen doet die je leuk vindt, nieuwe omgevingen ontdekt, buiten bent, beweegt en tijd spendeert met de mensen waar je van houdt. Allemaal facetten die bijdragen aan een gevoel van voldoening, tevredenheid en geluk.
3. Vakantie verbetert je cardiovasculaire gezondheid
Vakanties zijn niet alleen goed voor je mentale welzijn, ook je fysieke welzijn plukt er de positieve vruchten van. Met name je cardiovasculaire gezondheid, oftewel je hart en bloedvaten. Chronische stress is een risicofactor voor hart- en vaatziekten en vakanties bieden de mogelijkheid om die eeuwige stresscirkel te verbreken.
Een groot onderzoek heeft aangetoond dat mensen die regelmatig vakantie nemen minder risico lopen op hartziekten. De ontspanning, verminderde stress en verhoogde fysieke activiteit die vakantie met zich meebrengt, verbetert de gezondheid van het hart.
4. Vakantie vergroot creativiteit en productiviteit
Vakanties zijn een katalysator voor creativiteit en productiviteit. Even uit je dagelijkse routine komen, andere omgevingen ontdekken en nieuwe ervaringen opdoen, stimuleert je probleemoplossend vermogen en innovatief denkvermogen.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig vakantie nemen creatiever zijn en zich meer verbonden voelen met hun werk. Een vakantie of get-away geeft je brein een mentale reset en biedt nieuwe perspectieven die bijdragen aan betere prestaties en meer werkplezier.
5. Vakantie verbetert sociale connecties en relaties
Vakanties zijn een manier om je relaties te verbeteren en sociale connecties te koesteren. Tijd doorbrengen met de mensen waar je van houdt in een ontspannen omgeving, helpt om een sterkere band op te bouwen en samen herinneringen te maken.
Onderzoek toont aan dat familievakanties leiden tot een betere onderlinge band en betere communicatie in het gezin.
Daarnaast zijn vakanties het uitgelezen moment om nieuwe mensen te ontmoeten, verschillende culturen te ervaren en je sociale netwerk te vergroten. En dat draagt allemaal bij aan een gevoel van geluk en welzijn.
Hoe lang moet je op vakantie gaan?
Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag. Sommige onderzoeken tonen aan dat er een matige connectie bestaat tussen de duur van een trip of vrije tijd en de impact ervan, andere vonden helemaal geen verband.
Wat het antwoord ook is, het belangrijkste is om te doen wat voor jou werkt. Iedereen is anders, wat betekent dat iedereen andere behoeften heeft. Ook wat betreft het nemen van een pauze, vakanties en het spenderen van je vrije tijd.
Sommige mensen houden ervan om er vier weken tussenuit te knijpen en een grote reis te maken, anderen houden het liever dichter bij huis of nemen meerdere kleine vakantiesof weekendjes weg per jaar. Doe wat werkt voor jou.
O, en dan nog iets: vrije tijd hoef je niet te verdienen
Als we het hebben over vakanties of vrije tijd combineren we dat regelmatig met het woord ‘welverdiend’. We hebben het gevoel dat we eerst hard moeten werken, lange dagen moeten maken en belangrijke projecten moeten afronden voordat we vrij mogen nemen.
Guess what, daar zijn we het niet meer eens. Een pauze, vrije tijd of een vakantie hoef je niet te verdienen. Je mag altijd, op elk moment, vrij nemen en je werk loslaten om te genieten van tijd voor jezelf, een trip met je familie of een vakantie met vrienden.
Wat ga jij doen?
In een maatschappij waarin productiviteit, constant (en hard) werken en bereikbaarheid de maatstaf zijn, zijn vakanties van onmisbaar belang voor je welzijn. Vakanties zijn meer dan gewoon leuk. Ze zijn een belangrijke manier om goed voor jezelf te zorgen.
Dus, laten we dit vooral in de praktijk brengen en de kracht van vakantie nemen wat vaker (of beter) benutten. Wat ga jij doen tijdens je volgende trip of vrije dag(en)?