Beweging is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Maar teveel beweging kan leiden tot overtraining, wat de prestaties negatief beïnvloedt. Zo kan overtraining leiden tot verminderde prestaties, een grotere kwetsbaarheid voor blessures en andere uitdagingen met je gezondheid. En dat is waar tapering om de hoek komt kijken.
👉 Of ga terug naar stap #1 of stap #2.
Wat is taperen?
Taperen wordt gebruikt in sport- en trainingsprogramma’s om de intensiteit, het volume en de frequentie van de training in de aanloop naar een wedstrijd of evenement te verminderen.
Deze techniek helpt het lichaam te herstellen van de training, verlaagt het risico op overtraining en stelt het lichaam in staat om tijdens de wedstrijd topprestaties te leveren.
Tapering helpt om de voordelen van training te behouden en de nadelige effecten van overtraining te beperken.
De voordelen van taperen
De voordelen van tapering zijn wetenschappelijk onderzocht en bewezen. Je kunt het gebruiken bij allerlei sporten, zoals duursporten (marathons en wielrennen), teamsporten (voetbal en basketbal), en krachttraining.
– Taperen verbetert de prestaties tijdens het sporten
– Tapering verkleint de kans op blessures. Overtraining kan spiervermoeidheid in de hand werken, waardoor het risico op blessures toeneemt. Door de trainingsintensiteit en het trainingsvolume voorafgaand aan een wedstrijd te verminderen, heeft het lichaam de tijd om te herstellen, waardoor de kans op blessures afneemt.
– Taperen draagt bij aan stressvermindering. Overtraining kan het stressniveau verhogen, wat de prestaties nadelig kan beïnvloeden. Door de trainingsintensiteit te matigen, kan het lichaam de stressniveaus verlagen en optimaal presteren tijdens een wedstrijd.
Hoe pas je tapering toe?
De uitvoering van tapering verschilt per sport, individu en wedstrijdschema. Toch zijn er algemene principes die je kunt volgen.
De duur van de taperingperiode kan variëren afhankelijk van de sport en het individu. Onderzoek wijst echter uit dat een taperingperiode van 1-4 weken het meest effectief is.
Gedurende deze periode wil je de intensiteit, het volume en de frequentie van de oefeningen geleidelijk verminderen. Dit doe je op een manier die het herstel bevordert zonder de winst van de training in gevaar te brengen. Dit betekent dat je tijdens de taperingfase wel blijft trainen, maar met een lagere intensiteit, volume en frequentie.
Verbeter je prestaties
Taperen is een krachtige techniek om overtraining te beperken en prestaties te verbeteren. Het kan ook de gevoeligheid voor blessures en stress verminderen, zodat je lichaam op z’n best kan presteren tijdens een wedstrijd.
Hoe je dit toepast, verschilt per sport en individu, maar een algemene richtlijn is om de intensiteit, het volume en de frequentie van de oefeningen geleidelijk te verminderen gedurende een periode van een tot vier weken.
👉 Ga terug naar stap #1 of stap #2