De natuur als medicijn: de impact van groen op ons welzijn

We leven in een snelle wereld voor technologie en media. Dit maakt dat we onszelf, vaker dan ons lief is, afsluiten van de natuur, simpelweg omdat we vergeten om naar buiten te gaan. Maar uit onderzoek blijkt dat een natuurlijke omgeving goed is voor onze fysieke en mentale gezondheid[1]. Of het nu gaat om een wandeling in het park, een tocht door de bergen of luisteren naar een kabbelend beekje, tijd doorbrengen in de natuur werkt helend.

Wat is de relatie tussen natuur en welzijn? En hoe kun je meer natuur in je dagelijkse routine aanbrengen voor een gelukkiger en gezonder leven?

Het verband tussen natuur en fysiek welzijn

1. De natuur bevordert lichamelijke activiteit: Tijd doorbrengen in de natuur motiveert ons om te bewegen. Of het nu gaat om een ontspannen wandeling of om sporten als hardlopen, zwemmen of fietsen[3]. En regelmatig bewegen helpt niet alleen om een gezond gewicht en goede conditie te behouden, maar verbetert ook je kracht, flexibiliteit en algeheel lichamelijk welzijn.

2. De natuur verbetert je immuunsysteem: Studies tonen aan dat een groene omgeving de activiteit van zogenaamde natural killer cellen verhoogt en de productie van ontstekingsremmende eiwitten stimuleert. Dit leidt tot een sterkere immuunrespons[2]. Daarnaast zorgt zonlicht voor de aanmaak van vitamine D, wat essentieel is voor de gezondheid van je botten en je immuunsysteem ondersteunt.

3. De natuur vermindert het risico op chronische ziekten: Onderzoekers hebben ontdekt dat tijd doorbrengen in de natuur samenhangt met een verminderde kans op het ontwikkelen van ziektes als hart- en vaatziekten, hypertensie en diabetes[4]. De combinatie van lichamelijke beweging, verminderde stress en schonere lucht in natuurlijke omgevingen draagt bij aan een beter welzijn.

De invloed van de natuur op je mentaal welzijn

1. De natuur vermindert stress en angst: De natuur is een natuurlijk tegengif tegen de stressoren van alledag. Tijd in de natuur doorbrengen verlaagt je cortisolgehalte, een stresshormoon[1]. Daarnaast vermindert het gevoelens van angst en bevordert het een gevoel van kalmte en ontspanning[4]. Het rustgevende effect van de natuur helpt je mentaal op te laden en de druk van het moderne leven te verlichten.

2. De natuur verbetert je humeur en geluk: Onderzoek wijst uit dat de natuur je stemming kan verbeteren, gevoelens van geluk kan vergroten en symptomen van depressie kan verminderen[1]. De combinatie van frisse lucht, sereniteit van het buitenleven en al het moois wat er te zien is, is goed voor je psyche en helpt je om positiever naar het leven te kijken.

3. De natuur bevordert je cognitieve functie: Tijd doorbrengen in de natuur verbetert je concentratie, verhoogd je creativiteit en vergroot je probleemoplossend vermogen[1]. De natuur is een afleiding van de constante toevoer aan prikkels, stimulatie van technologie en stadse omgevingen. Het is een plek waar je geest zich weer kan ontspannen en opladen, en dat leidt tot betere cognitieve prestaties.

Breng meer natuur in je routine

Door de natuur voel je je beter. Maar hoe pluk je hier de vruchten van in je dagelijks leven?

1. Plan tijd in voor de natuur

Maak bewust tijd voor de natuur. Of dit nu een dagelijkse, korte wandeling door het park is of een dag waarop je het bos induikt. Je kunt er ook voor kiezen om een blokje om te fietsen, zodat je door een natuurlijke omgeving naar werk fietst, in plaats van door de stad. Hoe je het doet is aan jou, maar geef prioriteit aan een stukje natuur in je routine.

2. Ontdek de natuur om je heen

Overal is iets van groen te vinden. Ga op ontdekkingstocht en verken de parken, ongebaande paden of groene ruimten op de plek waar jij woont of werkt. Ga wandelen, joggen of rustig zitten en luister naar de omgeving.

3. Doe mee aan buitenactiviteiten

Of het nu gaat om tuinieren, vogels kijken of sporten, zoek dingen die je leuk vindt om buiten te doen. Verbind daarnaast de natuur aan de dingen die je toch al doet; ga picknicken in plaats van uiteten, spreek met vrienden af in het bos in plaats van een café, lees je boek in het park in plaats van thuis op de bank.

4. Beoefen mindfulness in de natuur 

Combineer de voordelen van de natuur met mindfulness. Ga naar buiten en besteed aandacht aan de wat je om je heen ziet, de geluiden die je hoort en de sensaties om je heen. Dit verbindt je meer met de omgeving, brengt je in het hier en nu en helpt je ontspannen.

De kracht van de natuur

De natuur werkt helend. En het mooiste is: natuur is overal. Je beter voelen kan zo eenvoudig zijn als een wandeling maken in het park of rommelen in je achtertuin. Geef prioriteit aan die momenten en neem de natuur op in je dagelijkse routine. We durven te wedden dat je je er beter door voelt.

Bronnen

1. Bratman, G. N., Hamilton, J. P., & Daily, G. C. (2012). The impacts of nature experience on human cognitive function and mental health. Annals of the New York Academy of Sciences, 1249(1), 118-136.

2. Li, Q. (2010). Effect of forest bathing trips on human immune function. Environmental Health and Preventive Medicine, 15(1), 9-17.

3. Mitchell, R. (2013). Is physical activity in natural environments better for mental health than physical activity in other environments? Social Science & Medicine, 91, 130-134.

4. Thompson Coon, J., Boddy, K., Stein, K., Whear, R., Barton, J., & Depledge, M. H. (2011). Does participating in physical activity in outdoor natural environments have a greater effect on physical and mental wellbeing than physical activity indoors? A systematic review. Environmental Science & Technology, 45(5), 1761-1772.

5. White, M. P., Alcock, I., Grellier, J., Wheeler, B. W., Hartig, T., Warber, S. L., … & Fleming, L. E. (2019). Spending at least 120 minutes a week in nature is associated with good health and wellbeing. Scientific Reports, 9(1), 1-11.