Wat doen leefstijlexperts zelf voor hun welzijn? De gezonde gewoontes van ons team

  • 28 nov ‘23
  • 7 min.
  • Redactie OpenUp Medical
illustratie van een persoon die goed voor zijn welzijn zorgt

Keer op keer toont de wetenschap aan hoe zwaar een gezonde leefstijl weegt in het leiden van een lang, gezond en gelukkig leven. Niet zoals in de sprookjes met eind goed al goed, maar gewoon op jouw menselijke manier; met vallen en opstaan. Ook onze leefstijl-opgeleide artsen en diëtisten werken vanuit de filosofie dat voorkomen beter is dan genezen. Ze krijgen vaak de vraag wat ze zélf doen voor hun welzijn. Begrijpelijk, want de bakker bakt ook het lekkerste brood. Daarom: vijf leefstijlexperts delen hun gezonde gewoontes.

Onderzoek suggereert dat zelfs kleine verbeteringen in gewoonten, zoals regelmatig bewegen, evenwichtige voeding en het managen van stress, sterke gezondheidsvoordelen kunnen opleveren en het risico op allerlei ziekten kunnen verminderen. We vroegen vijf leefstijlexperts naar de gewoontes en dagelijkse rituelen die voor hen werken.

Daniel Schotborgh (leefstijlarts): “Mediteren is zonder twijfel de meest krachtige gewoonte in m’n leven.”

Daniël Schotborgh is als leefstijlexpert verbonden aan OpenUp. Zijn expertise ligt bij leefstijl- en preventieve geneeskunde, biohacks, mindset, mind-body geneeskunde en mindfulness.

Wat is jouw #1 gewoonte om je goed te voelen?

“Mediteren. Dat is zonder twijfel de meest krachtige gewoonte in m’n leven. Meditatie is één van de sterkste, veiligste én makkelijkste manieren om de ‘hardware en software’ van je brein te verbeteren. Het heeft zoveel voordelen op zowel fysiek als mentaal niveau en helpt je om los te komen van belemmerende, herhaaldelijke gedachten en de automatische piloot. Het verandert de manier waarop je kijkt en hoe je met jezelf en de wereld omgaat, letterlijk en figuurlijk.”

Welke andere gewoonte raad je iedereen aan om uit te proberen?

“Naast mediteren raad ik aan om intermittent fasting uit te proberen. Het is niet voor iedereen weggelegd, maar het is het zeker waard om te ontdekken wat het voor jou kan betekenen.”

Hoe ziet jouw gezonde routine eruit?

“Ik start m’n dag met het drinken van water, een dankbaarheidsoefening en koud douchen. Vervolgens doe ik m’n 10-20-10-routine: tien minuten beweging, twintig minuten mediteren en tien minuten groei; een boek lezen, podcast luisteren, schrijven of een cursus volgen.”

Wat probeer je de laatste tijd uit voor een gezonder leven?

“Ik probeer minder suiker te eten, wat een uitdaging is want er zit een echte zoetekauw in mij. Dat levert me interessante gesprekken met mezelf op. Zo heb ik ontdekt dat ik eten en suikerrijk voedsel vaak link aan beloningen en sociale evenementen. Maar nu ik minder suiker eet, heb ik er ook minder behoefte aan. En ik heb geen brainfog meer.”

Nadia Mennes (leefstijlarts) “Je bewust zijn van je lichaam en behoeftes is het krachtigste wat je voor jezelf kunt doen.”

Nadia Mennes is als leefstijlexpert verbonden aan OpenUp. Welzijn heeft voor haar alles te maken met het vinden en behouden van vitaliteit, energie en verbinding, ondanks alle uitdagingen die het leven biedt. Ze is gespecialiseerd in leefstijl- en mind-body-geneeskunde en is opgeleid tot zijnsgerichtcoach.

Wat is jouw #1 gewoonte om je goed te voelen?

“Je bent wat je eet, dus ik zorg ervoor dat ik voedsel eet dat me energie geeft en goed is voor mijn lichaam. Ik eet veel groenten, noten, zaden en fruit, drink genoeg water en ik gebruik weinig bewerkt voedsel. Daarnaast neem ik echt de tijd om te genieten van wat ik eet.”

Welke andere gewoonte raad je iedereen aan om uit te proberen?

“Wandelen in de natuur. Er zijn zoveel onderzoeken die aantonen dat de natuur en ons welzijn met elkaar verbonden zijn. Wandelen in het bos vermindert fysieke stress, maar versterkt ook je immuunsysteem. Het is goed voor je fysieke én mentale welzijn.”

Hoe ziet jouw gezonde routine eruit?

“Bewust zijn van je lichaam en je behoeftes is het krachtigste wat je voor je welzijn kunt doen. Pas als je je ergens van bewust bent, kun je actie ondernemen. Elke ochtend check ik bij mezelf: hoe voel ik me? Wat heeft mijn lichaam vandaag nodig? Hoe wil ik deze dag beleven? Het helpt mij om de balans te bewaren tussen de dingen die gedaan moeten worden en de dingen die ik graag doe, of die mij goed doen. Zoals schrijven, lezen, in de natuur zijn, mediteren, met de kinderen zijn, creatief zijn, dansen, vriendelijk zijn tegen een vreemde, naar mijn favoriete muziek luisteren, dankbaar zijn. Door elke ochtend bij mezelf in te checken, vergroot ik de kans dat ik daadwerkelijk ruimte maak voor deze dingen. Ook al is het maar voor eventjes.

Wat probeer je de laatste tijd uit voor een gezonder leven?

“Ik probeer nu één keer per week aan krachttraining te doen. Ik ben niet zo gedisciplineerd als het om sport gaat. Ik hou van yoga, dansen en wandelen maar nu ik de veertig gepasseerd ben, wordt het belangrijker om mijn spieren te trainen. Ik ben gestart vanwege een schouderblessure, maar ik wil het blijven doen omdat het goed is voor m’n hormoonbalans en het behoud van sterke spieren en botten. Nu ik wekelijks train, voel ik me zelfverzekerder en gelukkiger.”

Rianne Toenhake (leefstijlarts): “Ook al is het maar voor twee minuten, check elke dag bij jezelf in.”

Rianne Toenhake is als leefstijlexpert verbonden aan OpenUp. Voor haar heeft vitaliteit alles te maken met je goed voelen in je lijf en regie hebben over je gezondheid. Ze is gespecialiseerd in leefstijl- en integrale geneeskunde en het vrouwelijk lichaam.

Wat is jouw #1 gewoonte om je goed te voelen?

“Een rustig begin en einde van de dag om bewust bij jezelf in te checken. Ook al duurt het maar twee minuten: maak dit moment heilig!”

Welke andere gewoonte raad je iedereen aan om uit te proberen?

Fysiologisch zuchten. Dat wil zeggen: één keer diep inademen, onmiddellijk gevolgd door nog eens een scherpe inademing en een langzame, zuchtende uitademing. Het is simpel en je kunt het overal doen. Zelfs als je het slechts vijf minuten doet, kan het al je humeur verbeteren, gevoelens van angst verminderen en helpen om je ademhaling in rust te kalmeren. Probeer het zelf eens.”

Hoe ziet jouw gezonde routine eruit?

Die routine verandert, afhankelijk van m’n menstruele cyclus en het seizoen. Zo vraagt de winter om andere gewoontes dan de zomer. Maar als er één ding is dat het hele jaar door belangrijk voor me is en een enorme impact heeft op hoe ik me voel, is het de verbinding met de mensen die belangrijk voor me zijn.” 

Wat probeer je de laatste tijd uit voor een gezonder leven?

“Ik probeer meer aandacht te besteden aan momenten van afdwalen. Even uit het raam kijken, bewust bezig zijn met het snijden van groenten of fietsen zonder muziek of podcast op en volledig in het moment zijn. Dat zijn echte rustmomenten voor de geest. Hoe gek het ook klinkt, het voelt als een minivakantie voor je brein.”

Aäron Spapens (leefstijlarts): “Bewegen en een kalme ademhaling helpen me om me fysiek en mentaal goed te voelen.”

Aäron Spapens is als leefstijlexpert en lead academy verbonden aan OpenUp. Hij gelooft in positieve gezondheid waarbij niet gekeken wordt naar beperkingen, maar naar kansen. Er zit zoveel potentie in gezondere voeding, meer en beter bewegen, verbinding met anderen, bewust ademhalen en geregeld ontspannen.

Wat is jouw #1 gewoonte om je goed te voelen?

Ik beweeg minimaal één uur per dag om, voor zover dit kan, eventueel sedentair gedrag te ‘compenseren’. Tegelijkertijd helpt bewegen om me fysiek en mentaal goed te voelen en gezond te blijven.”

Welke andere gewoonte raad je iedereen aan om uit te proberen?

“Rustig ademen. Je ademhaling is de reflectie van je staat van zijn, dus het heeft veel zin om af en toe bewust langzamer te ademen evenals te werken aan een onbewuste, rustige ademhaling. Een kalme adem zorgt voor een kalme geest.”

Hoe zien jouw gezonde routine eruit?

“Ik beweeg dagelijks en doe elke dag ademoefeningen. Daarnaast integreer ik ademhalingsoefeningen met het fietsen als ik van huis naar werk ga en weer terug.”

Wat probeer je de laatste tijd uit voor een gezonder leven?

“Ik probeer meer mobiliteitsoefeningen te doen. Zowel om het sporten te bevorderen als om de negatieve effecten ervan te minimaliseren. Tegelijkertijd maakt mobiliteitstraining je bewuster van je houding, waardoor je deze kunt aanpassen. En een goede houding geeft weer een bepaald gevoel van vrijheid in je lichaam. Dit pas ik al toe, maar met name mijn heupen en schouders gaf ik te weinig liefde en zijn daarom minder beweeglijk als ik zou willen. Als ik mobiliteitsoefeningen doe tijdens het sporten én alledaagse handelingen toepas, voel ik hierin wel echt verbeteringen.”

Nana Rost van Toningen (leefstijlarts): “Ik start elke dag met 30 minuten wandelen of hardlopen. Het brengt me de rust en kalmte die ik nodig heb.”

Nana Rots van Toningen is leefstijlarts en team lead bij OpenUp. Ze gelooft in een holistische benadering van de gezondheid, omdat alles met elkaar is verbonden. Ze is gespecialiseerd in bedrijfs- en leefstijl geneeskunde en interesseert zich met name in de connectie tussen lichaam en geest en het stress-systeem.

Wat is jouw #1 gewoonte om je goed te voelen?

“Ik start iedere dag met 30 minuten hardlopen of wandelen in de natuur met m’n hond. Het helpt me om de dag rustig te beginnen en m’n gedachten te kalmeren.”

Welke andere gewoonte raad je iedereen aan om uit te proberen?

“Zorg voor een goede darmgezondheid. Voed de goede bacteriën in de darmen met veel groenten en vezels. Gezonde darmen zijn essentieel voor een goede gezondheid, zowel fysiek als mentaal.”

Hoe ziet jouw gezonde routine eruit?

“Ik vind het belangrijk om gezond te eten, om de dag te sporten en dagelijks 10.000 stappen te zetten. Hoewel het altijd een uitdaging blijft als werkende moeder, probeer ik een goede balans tussen werk en privé te hebben. Meditatie helpt me daarbij. Ook neem ik gedurende de dag kleine pauzes en ga ik tijdens de lunch weer wandelen.”

Wat probeer je de laatste tijd uit voor een gezonder leven?

“Sinds een paar maanden doe ik andere sporten en probeer ik ook vaker te sporten. Ik voel me nu energieker en ik slaap ook beter.”